Asma Yaprağı Nasıl Saklanır? - Datça Murat Çiftliği

Asma Yaprağı Nasıl Saklanır? - Datça Murat Çiftliği

Asma Yaprağı Nasıl Saklanır?

Birçok insanın favorisi zeytinyağlı sarmanın başlıca malzemesi olan asma yaprağını buzlukta saklamanın bazı farklı yöntemleri var. Bu yazıda en çok kullanılan iki yöntemi sizlere göstereceğiz. En uzun süre dayanan yöntem olduğu için en sık tercih edilen yöntem yaprakları salamura yaparak saklamaktır. Bu şekilde yapraklar uzun süre tazeliğini koruyarak dayanır. Bir diğer yöntem ise tuzsuz şekilde saklamaktır bu yöntemle de dilediğiniz zaman yaprakları buzluktan çıkarıp sarma yapabilirsiniz.

 Asma Yaprağı Nasıl Salamura Yapılır?

·Asma yapraklarını salamura yapmanın en önemli püf noktası yaprakların saplarının kesilmemiş olmasıdır. Salamura yapılacak yaprakların sap kısımları mutlaka uzun olmalıdır.

·Yapraklar kısa bir süre kaynar suda kaldıktan sonra kevgir yardımıyla sudan çıkarılır ve 10’arlı şekilde üst üste dizilir. Bu aşamadaki önemli adım üst üste dizilen yaprakların parlak kısmının üstte kalması gerekmektedir.

·Yaprak destelerinin saplarına 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde kaya tuzu dökülür ve desteler içe doğru rulo haline getirilir. İçe doğru olmasının sebebi parlak yüzeyin içte kalması gerektiğindendir.

·Yapraklarınız bitene kadar desteleme tuzlama ve rolü haline getirme işlemlerini yapınız daha sonra temiz ve kuru bir cam kavanoza yaprak rulolarınızı arada boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. Ara sıra elinizle bastırmanız yaprakların arasındaki havayı en aza indirmenize yardımcı olacaktır. Kavanozları yaprak rulolarıyla doldurduktan sonra Kavanozun üzerine tuzlu su eklenir. 1 litre suya 200 gram kaya tuzu ideal bir ölçüdür.

·Yapraklarla ve tuzlu suyla doldurulmuş kavanozun en üstüne yaprakların üste çıkmasına engel olacak bir ağırlık koyulması tavsiye edilir. Temiz bir taş veya kavanoza uygun bir plastik işinizi görecektir.

·Son aşama olarak da kavanozun kapağı hava almayacak şekilde kapatılır. Yeni bir kapak olması daha garanti olacaktır. Zaman zaman salamuralarınızı kontrol etmenizi ve tuzlu suyu azaldıkça üzerine eklemenizi tavsiye ederiz.

Püf Noktası: Salamura yaprakları kullanacağınız zaman tuzunun gitmesi için en az 4 saat sıcak suda bekletmeniz gerekmektedir. Bu süre içinde saat başı olacak şekilde suyu değiştirmeniz gerekmektedir.

 Asma Yaprağı Tuzsuz Nasıl Saklanır?

 

·Bu yöntemde de tıpkı salamura yöntemi gibi yaprakların sapları kesilmez. Ancak salamuradan farklı olarak yapraklar yıkanmaz. Çok kirli ve tozlu olanlar temiz peçetelerle silinir.

·Yine üst üste dizilerek desteler yapılır. Bu desteler dörde katlanır.

·Yarıya kadar soğuk su doldurulmuş kavanozlara yapraklar yerleştirilir. Kavanozların kapakları sıkıca kapatılır.

·Kavanozların sığacağı büyüklükte bir tencereye yarıya kadar soğuk su eklenip ocakta kaynamaya bırakılır.

·İçindeki su kaynayan tencereye kavanozlar ters olacak şekilde dikkatlice yerleştirilir. Yapraklar sarardıktan sonra (yaklaşık 15 dakika) kavanozları tencereden çok dikkatli şekilde çıkarınız. Bu aşamada 2-3 tane kalın bulaşık eldiveni takmanız elinizin sıcak sudan etkilenmemesini sağlayabilir.

·Tencereden çıkarılan kavanozlar yine ters olacak şekilde oda sıcaklığında kuruyana kadar bekletilir. 24 saat kavanozların soğuması için yeterli olacaktır. Bu aşamadan sonra tuzsuz yapraklarınız hazır olacaktır. Bol suyla yıkayıp ardından kullanabilirsiniz.

 

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
 
Etiketler: nasıl saklanır
Mart 10, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR