Balkabağı Nasıl Saklanır? - Datça Murat Çiftliği

Balkabağı Nasıl Saklanır? - Datça Murat Çiftliği

Balkabağı Nasıl Saklanır?

Özellikle sonbahar mevsiminin gözdesi olan balkabağı, birçok tarife yakışmasıyla son zamanların en sevilen ürünlerinden birisidir. Uzun yıllardır sıklıkla mutfaklarımızda kullandığımız balkabağı, sosyal medyadaki paylaşımlarla birlikte her geçen gün yepyeni tariflerin ana malzemesi olmaya devam ediyor. Çorbasından tatlısına, makarna sosundan salatasına ve kurabiyesinden kekine kadar hemen her türlü kullanılan bir üründür. Besleyici olması sebebiyle ek gıdaya geçiş döneminde bebeklere de verilen balkabağını farklı şekillerde muhafaza etmek mümkündür.

Bütün Balkabağı Nasıl Muhafaza Edilir?

·Balkabağı kesilmediği sürece çok daha uzun süre dayanır. Bütün balkabağını muhafaza ederken önemli olan nokta balkabağının kuru bir yerde durmasıdır. Nemli ortamda duran balkabağı çabuk bozulur.

·Rutubetsiz, serin ve karanlık yerde dilimlenmeden duran balkabağı yaklaşık 3 ay kadar bozulmadan durabilir.

·İsterseniz bütün balkabağını buzdolabında da saklayabilirsiniz. Buzdolabında bu süre 5 aya kadar çıkabilmektedir.

 

Çiğ Balkabağı Buzlukta Nasıl Muhafaza Edilir?

·Balkabağını buzlukta saklamak oldukça kolaydır ve doğru paketlendiğinde yaklaşık 7-8 ay buzlukta tazeliğini korur.

·Balkabağının kabuğunu soyup kullanmayı düşündüğünüz boyutlarda kestikten sonra (dilimli veya küp küp) güzelce yıkayın ve suyunu süzün. Buzluğa kaldıracağınız balkabaklarının kuru olması çok önemli. Suyunu süzdüğünüz balkabaklarını temiz bir peçete, havlu veya mutfak beziyle güzelce kurulayın.

·Kuru olduğundan emin olduğunuz balkabaklarını buzdolabı poşetlerine porsiyonluk olarak ayırarak paketleyin. Çözünen balkabağı tekrar dondurulamayacağı için porsiyonlar halinde paketlemeniz önemli.

·Paketlediğiniz buzdolabı poşetlerinin havasını tamamen alarak ağzını bağlayın. Buzluğun kokusunun sinmemesi için ikinci bir poşete koyabilirsiniz. Paketlerin üzerine balkabaklarını buzluğa koyduğunuz tarihi yazarsanız süresini takip etmeniz daha kolay olur.

Pişmiş Balkabağı Buzlukta Nasıl Muhafaza Edilir?

·Çiğ balkabağıyla aynı adımları izleyerek dilimlediğiniz balkabaklarını öncelikle yıkayıp kurulayın. Kabuklarını soymak zorunda değilsiniz.

·Balkabağı dilimlerinizi yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsinize yerleştirin ve üzerine hiçbir şey sürmeden 180 derece fırında pişmeye bırakın. Balkabaklarınızın dilimlerinin büyüklüğüne ve kalınlığına bağlı olarak pişme süresi de değişiklik gösterecektir.

·Yumuşadıktan sonra balkabaklarını fırından çıkarın. Fırına kabuklu şekilde koyduysanız kabuklarını soyun ve bir mutfak robotu yardımıyla balkabaklarınızı püre haline getirin.

·Püre haline getirdiğiniz balkabaklarını kullanacağınız miktarda kaplara bölüştürerek buzluğa kaldırabilirsiniz. Bu aşamada en önemli nokta, robottan çektiğiniz balkabaklarının iyice soğuması gerekmektedir. Soğuduğundan emin olduğunuz kabakları pay ederek paketleyin.

·Buz kalıplarına doldurabilir veya küçük boy buzdolabı poşetlerinde istediğiniz miktarda paketleyebilirsiniz

Püf Noktası: Paketleme işlemini yaptıktan sonra buzdolabı poşetlerinin içine bir pipet yerleştirip diğer ucundan poşetin içindeki havayı çekip poşeti öyle bağlarsanız vakumlama işlemine yakın bir şekilde paketleme yapmış olursunuz.

Püf Noktası: Alt kısmı yumuşayan balkabağı bozulmaya başlamış demektir. Bu noktadan sonra balkabağının hızla rengi değişir ve tadı bozulur. Dolayısıyla hafif yumuşadığını fark ettiğiniz balkabaklarını vakit geçirmeden kesip sağlam yerlerini kullanmaya başlamanız tavsiye edilir.

 

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
 
Etiketler: nasıl saklanır
Şubat 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR