Kavunun Faydaları - Datça Murat Çiftliği

Kavunun Faydaları - Datça Murat Çiftliği

Kavun yaz aylarında  meyve ya da tatlı olarak  serinlemek için  iyi bir alternatiftir. Kavundan yapılabilenlerin en başında reçel ve çeşitli tatlılar gelir. Gene Kavun kabuğundan Siir’te devam eden bir gelenekle gorgit isimli yemek yapılabilmekte bu yemeğin bereketi arttıracağı düşünülmektedir. Osmanlıda çokça kullanılan bir malzeme olup Fatih Sultan Mehmet'in en sevdiği yemeklerden biri de kavun dolmasıdır.

Kavun kabakgiller ailesinden olup bu  bitkinin iri bir meyvesidir. Anavatanı Orta Asyadır. Ilıman ve tropik iklimlerde yetişir. Türkiyede pek çok farklı kavun çeşidi yetişmektedir. Bunlardan en çok bilinen 2 tanesinin adları Kırkağaç ve Topatandır. Manisanın Kırkağaç kavunu ihraç edilen ürünlerimizdendir. Kırkağaç kavunu haricinde Diyarbakır ve Van yörelerine ait olan Kantalup kavunu da dünyaca bilinmektedir. Hasan bey, yuva, topatan, casaba ve galia kavunları ise lezzetli ve suludur.

El kadar küçük bir kavun olan şemame Osmanlıda güzel kokusu nedeniyle çeyiz sandıklarına dahi konurken pek az yerde yetişmekte birlikte  bu illerimizden biri ise Mardin’in Midyat ilçesidir.

Kavun bol çekirdekli bir meyve olup çekirdekleri en az kendisi kadar faydalıdır. Çekirdekleri son yıllarda tıbbi olarak kullanılmaktadır. Meyvenin olgunlaşmamış halinin ismine kelek adı verilir. Tadı salatalığa benzediği için aynı salatalık gibi de tüketilebilmekte ve özellikle turşusu yapılmaktadır.

Kavunun içeriğinde neler vardır?

100 gr. kavun 34 kcal. dir. A vitamini, B vitaminleri, C vitamini ,folik asit, demir bakır, magnezyum, potasyum, iyot, krom ve sodyum minerallerini içerir. Yüksek miktarda lif içerdiği için yaz diyetlerinin vazgeçilmezlerindendir.

Kavunun faydaları nelerdir?

Bağışıklık sistemini güçlendirirken, uykusuzluğa iyi gelir. Böbrek taşı ve kum dökmeye yardımcı olur. Kabızlığı giderir, basur şikayetlerini azaltır.

İçeriğindeki bol su nedeniyle cildi nemlendirir.

Kavun kabukları kaynatılıp suyu tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırır. A vitamini sayesinde göz sağlığına iyi gelirken sarı nokta hastalığını önlemeye yardımcı olur. Kavun ve limon blenderdan geçirilerek tüketildiğinde toksinleri yakarak fazla kilolardan kurtulmayı sağlar.

İçeriğindeki şeker nedeniyle diyabet hastalarının ölçülü tüketmesinde fayda vardır.

İyi kavun nasıl seçilir? Şimdi size bir iki yöntemden bahsedelim.

En önemlisi  kabuğun zarar görmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Kavunu o güzel aromasını koklayarak seçebilirsiniz. Kavunun olgunlaşıp yenme aşamasına geldiğini anlamanın en kolay yollarından biri de sapını koparmaktır. Sapı kolay kopan kavunlar yeterli olgunluğa erişmiş demektir.

Kavunun dışına elinizle vurduğunuzda tok bir ses çıkıyorsa gene olgunlaşmış olduğunun göstergesidir.

Yaz aylarında, sıcaklarda serinlemek adına Kavunu detaylı olarak incelemek ve mutfak listenize eklemek için tıklayınız.

https://www.datcamuratciftligi.com/urun/yerli-kavun

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
 
Etiketler: kavun, kavunun faydaları
Ağustos 31, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR