Nisan Ayı Sebze Ve Meyveleri

Nisan Ayı Sebze Ve Meyveleri

Nisan Ayında Mutfağımıza Renk Katacak Taptaze Sebze ve Meyveler:

‘‘Doğa canlanmaya başladı’'

Nisan ayı, ilkbaharın başlangıcını simgeler ve doğanın canlanması ile birlikte sofralarımızda yeni renkler, tatlar ve kokular görürüz. Ağaçlar çiçek açarken, bir yandan da kuşlar, kelebekler ve diğer canlılar beraberinde neşe içinde uçmaya başlar. Tabii bununla beraber meyve ve sebze hasatımızda Nisan ayından nasibini alıp, renklenip, olgunlaşmaya başlar. Mevsimsel beslenmek bu durumda oldukça önemli bir hale geliyor. Mevsiminde tükettiğimiz sebze ve meyveler ile, enerji ve vitamin dolu bir Nisan ayına merhaba diyoruz Bu yazımızda da sizlerle Nisan ayında sofralarınızı ve yemeklerinizi renklendirip tatlandıracak sebze ve meyveleri sizler için derledik. 

Nisan ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

• Marul: Marul antioksidan etki sağlayan C vitamini ve klorofil açısından zengin bir sebzedir. C vitamini, bir antioksidandır, kolajen üretiminde ve serbest radikallere karşı faydalıdır. Kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Marulun yeşil yaprakları klorofil açısından zengindir.

• Kuşkonmaz: Lif kadar zengin bir su deposu olan kuşkonmaz, kabızlığın önlenmesine etkilidir. Prebiyotik kaynağı olması da kuşkonmazı, süper bir besin yapar. Prebiyotikler bağırsaklardaki iyi bakterileri besleyip iyi ve kötü bakterilerin dengelenmesini sağlar. Şişkinlik en yaygın sindirim problemlerindendir.

• Enginar: Demir bakımından zengin yönüyle, demir eksikliği anemisinde tavsiye edilir. Antioksidan özelliği sayesinde, toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak, karaciğerin sağlıklı çalışmasını destekler. Yapısında bulunan potasyum minerali, vücutta ki sodyum-potasyum dengesini düzenleyerek tansiyonu düzenler.

• Sarımsak: Bağışıklığı güçlendirmesi, kan basıncını, kan şekerini ve kolesterolü düşürmesi sarımsağın faydaları arasında gösteriliyor. Ayrıca yeterince araştırma olmamasına rağmen sarımsağın saç ve kıl çıkarıcı özelliği olduğu düşünülüyor ve bu amaçla oldukça sık kullanılıyor.

• Bezelye: Bezelye, magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi kalp dostu mineraller içererek, kalbi koruyucu karotenoidler ve flavonoller gibi bitkisel besinler içerebilir. Bezelye, aynı zamanda kolesterol seviyelerini, özellikle LDL kolesterolü (kötü kolesterol) yönetmemize yardımcı olmaktadır.

 

• Yeşil Soğan: Diyabete karşı etkilidir. Sindirim sistemini düzenler. Bağışıklık sistemini düzenler.

• Papaz erik: Sindirimin düzenli ve yeterli ölçüde çalışmasını sağlar, kabızlığı önler. Yeşil erik, sindirilebilir lif açısından zengin olduğundan mide gazı, kabızlık ve gaz problemi yaşamamızı da önler.

• Valensiya portakal: C vitamini bakımından zengindir. Güçlü antioksidan özelliğine sahiptir. Sindirim sistemini düzenler.

• Çağla: Çağla içerisinde yer alan yüksek magnezyum sayesinde toplardamar ve atardamarlar gelişerek, metabolizmanın hızlanması sağlanır. Sinirleri yatıştırarak zihinsel yorgunluğu giderilmesinde etkilidir. İçerisindeki potasyum sayesinde çağla meyvesi tansiyonu da dengeler.

• Bakla: Cilt sağlığını korumaya yardımcıdır. Doğal depamin kaynağıdır. Böbrek fonksiyonlarını düzenler.

• Semizotu: Semizotu, demir ve folik asit gibi mineraller açısından zengin olduğu için anemiden korunmaya yardımcı olabilir. Semizotu, antioksidan özellikleri sayesinde kansere karşı koruyucu olabilir. Semizotu, lif içeriği sayesinde sindirim sağlığını destekleyebilir ve kabızlığı önleyebilir.

• Kırmızı/mor lahana: Göz sağlığını korur. Kalp dostudur. Sindirimi kolaylaştırır.

• Kara lahana: Cilt, diş ve kemik dokularının sağlamlığını arttırır. Kansızlığa iyi gelir.

• Turp: Turpun yapısında bol miktarda antioksidan, potasyum ve kalsiyum bulunur. Bu besinler sayesinde kalp hastalığına yakalanma ve yüksek tansiyon riskiniz, düşürebilirsiniz. Yüksek tansiyon riskinin azalması doğal olarak felç geçirme ihtimalini de azaltır. Turpta bulunan nitrat ise kan akışının düzenlenmesine yardımcı olur.  

• Brüksel lahana: Kan şekerini dengeler. Konsantrasyon gücünü arttırır.

• Limon: Kalp krizi riskini düşürür. Sindirime yardımcıdır. Eklem iltihaplarına iyi gelir.

• Isırgan: İdrar söktürücü, böbrek taşı önleyici, mukoza sağlamlaştırıcı ve kan temizleyici özelliğiyle şifalı bitkiler arasında yer edinen ısırgan otu, iltihap giderici olarak da kullanılır. Doğru ve düzenli bir şekilde tüketildiğinde vücutta bulunan iltihapların giderilmesine yardımcı olur.

• Pırasa: B6 vitaminiyle de antienflamatuar özelliğe sahiptir. Düşük kalorili lifli bir besin olan pırasa kilo vermek isteyen kişiler tarafından tüketildiğinde kilo kaybına yardımcı olur. İdrar sökücü özelliği olan pırasa detoks etkisi sağlar. Vücudu temizleyerek cildin daha sağlıklı bir görüntüye kavuşmasına yardımcı olur.

• Şevketi bostan: Sindirime yardımcı olan şevketi bostan otu kabızlığı önler ve gaz problemlerini giderirken karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına da iyi gelir. Şevketi bostanın kasılma ve gevşemeye yardımcı olduğu keşfedilmiş, spazm giderici, antibakteriyel, antienflamatuar , antitümoral etkileri olduğu da tıbben kanıtlanmıştır.

• Greyfurt: Kilo korumaya yardımcıdır. Zengin antioksidan içerir.

• Ispanak: Ispanak bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Göz sağlığını korur. 

 

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
 
Etiketler: sebze, meyve
Nisan 11, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR