Un Nasıl Saklanır? - Datça Murat Çiftliği

Un Nasıl Saklanır? - Datça Murat Çiftliği

Un Nasıl Saklanır?

Mutfaklarımızda belki de en sık kullandığımız ürün olan, vazgeçilmez malzemelerden birisi olan un, doğru şekilde muhafaza edildiğinde oldukça uzun süre dayanabilmektedir. Kek, poğaça gibi hamur işlerinde veya bazı çorbaların terbiyesi için sıklıkla kullandığımız buğday unu için en uygun saklama koşullarına gelin hep birlikte bakalım…

·Un, serin ve kuru ortamlarda uzun süretazeliğini kaybetmeden, böceklenme yapmadan dayanabilmektedir. Sıcak ve nemli ortamlar ise unun ömrünü kısaltmaktadır.

·Diğer un çeşitlerinin (çavdar unu, yulaf unu, siyez unu) saklama süreleri değişiklik gösterebilse de halk arasında beyaz un olarak da geçen klasik buğday ununun doğru koşullar altında muhafaza süresi 1 senedir.

·Yeni aldığınız unu aldığınız pakette saklayabilirsiniz. Bu doğru şekilde saklama yöntemlerinden biridir. Kâğıt paket, içindeki unu nemden koruyacağı için bozulmasını da önleyecektir. Ancak un paketini hava almayacak şekilde poşetlerseniz daha da uzun ömürlü bir saklama olacaktır.

·Özellikle yaz aylarında sıcak havalar başladığında unların buzdolabında saklanması çok daha doğru olacaktır. Sıcak havada kalan un, böceklenmeye ve bozulmaya başlayabilir.

·Her ne kadar kendi paketinde saklamak doğru olsa da, unu temiz ve kuru bir cam kavanozda saklamak çok daha garanti bir yöntemdir. İçinin kesinlikle kuru olduğundan ve ağzı tam olarak kapanan cam bir kavanozun içine unu aktarıp bu şekilde serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

 

·Ununuzu kullanırken kesinlikle nemli veya ıslak kaşık kullanmamanız gerekmektedir. Tercihen ahşap veya silikon kaşıkları kullanmanız tavsiye edilir.

·Cam kavanozdaki unun içerisine defneyaprağı, karanfil, nergis gibi bitkilerden 1-2 parça koymanız da unun ömrünü uzatacaktır.

·Un aynı zamanda kokudan da çok çabuk etkilenebilen bir gıdadır bundan dolayı etrafında yoğun kokulu ürünler olmamasına da dikkat etmek gerekmektedir. Buzdolabında saklanacaksa da oda sıcaklığında dolapta saklanacaksa da yakınlarında da yine kendisi gibi kokusuz gıdaların olması (bakliyat veya diğer un türleri gibi) daha doğru olacaktır. Kahve, zencefil, tarçın gibi yoğun aromalı ve kokulu ürünlerle yan yana duran un bu kokuları içine çekebilir.

·Buğday ununun doğru koşullardaki ömrü 1 senedir ancak diğer un türlerinin ortalama 6-8 ay içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Saklama koşulları aynı olsa da çavdar unu, yulaf unu, pirinç unu gibi unları buğday unu kadar bekletmeniz önerilmez.

 

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
 
Etiketler: nasıl saklanır
Mart 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR