Adaçayı Faydaları - Datça Murat Çiftliği
Çay sever misiniz?
Ya da şöyle soralım, siyah çaya alternatif olan bitki çaylarını sever misiniz? İşte adaçayı bu çaylara mükemmel bir alternatif ve tam bir şifa deposudur. Sıcak iklimleri seven adaçayını evde saksıda da kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.
Adaçayı ülkemizde Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve İç anadolu bölgelerimizde yetişirken, ekseriyetle doğada kendiliğinden de bulunmaktadır. Kuru ve bir miktar kireç barındıran toprakları daha çok sever. Çiçekli, ıtırlı bir yapısı vardır ve bol yapraklıdır. Bu yaprakların sıcak suda demlendirilmesiyle yapılan içeceğe ise adaçayı denir. Adaçayı kaynatılarak demlenirse içindeki tüm besin değerleri yok olur ve tadı acılaşır. En sağlıklı demleme yöntemi yaklaşık 2 gr. taze ya da yaş adaçayı üzerine 200-250 ml. kadar sıcak su dökerek 10 dakika kadar bekletmek ve sonra süzmektir. Adaçayını demlemenin bir diğer kolay yolu ise french press kullanmaktır. Adaçayını sade içebilirsiniz ya da çeşitli doğal tatlandırıcılarla ve aromatik baharatlarla tatlandırabilirsiniz. Limonlu çay sevenlerdensiniz limonla da içebilirsiniz. Yazın sıcak ve bunaltıcı günlerinde buz ve limon ilave ederek soğuk olarak da tüketebilirsiniz. Adaçayı günde en çok 3 bardak tüketilmelidir. Fazlası mide yanması, mide bulantısı gibi sorunlara neden olabilir. Adaçayı doğal östrojen içeren besinlerden biridir.Adaçayının içeriğindeki bileşenler hamile kadınlarda düşüğe neden olabileceğinden pek önerilmez.
Adaçayı nelere iyi gelir? Her şeyden önce doğal bir antibiyotiktir. İçeriğinde A,E,D,K vitaminleri mevcuttur. Potasyum, sodyum, çinko, magnezyum, demir ve kalsiyum gibi elektrolitler açısından zengindir. Virüslere ve bakterilere karşı çok etkilidir. Depresyona iyi gelirken, çağımızın korkulu belası stresle daha kolay baş edilmesini sağlar. Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Beyin fonksiyonlarını geliştirirken bronşit ve astım belirtilerini hafifletir, idrar yolu enfeksiyonlarında tedaviye katkıda bulunur. Özellikle ağız kokusuna ve diş eti iltihaplarına iyi gelir. ( Bu tarz bir sorununuz varsa demlediğiniz adaçayı ile günde 3 kere gargara yapabilirsiniz.) Ayrıca kan şekerini ve ateşi düşürür, hafızayı güçlendirir. Adaçayını yaşken topladıysanız, kendiniz kurutup, cam kavanozda muhafaza edebilirsiniz.Adaçayı tütsüsü nasıl yapılır? Halk arasında adaçayının evdeki nazarı ve kötü enerjiyi aldığı fikri oldukça yaygındır. Bunu siz de deneyebilirsiniz. Bunun için bir toprak ya da bakır kaba ihtiyacınız olacak. Bir miktar adaçayını ateşe dayanıklı bir kaba yerleştirdikten sonra çakmak yardımıyla tutuşturup söndürün. Adaçayınız için için yanarken tüm evinizde dolaştırın. Şayet evinizde karınca ya da böcek sorunu yaşıyorsanız böcekler kokudan rahatsız olup evi terk ederken siz de bir taşla iki kuş vurmuş olacaksınız.
Yazın sıcak ve bunaltıcı günlerinde soğuk olarak da tüketmek istiyorsanız Adaçayı ürünümüzü incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız.
https://www.datcamuratciftligi.com/urun/dmc
Etiketler: adaçayı, adaçayı faydaları, adaçayı nasıl demlenir
Aralık 30, 2021
Listeye dön