Aronya : Doğanın Mucizevi Mor Meyvesi

Aronya : Doğanın Mucizevi Mor Meyvesi

Aronya: Doğanın Mucizevi Meyvesi

Aronya, son zamanlarda popülerlik kazanan, antioksidan açısından oldukça zengin bir süper meyvedir. Kuzey Amerika kökenli olan aronya meyvesi, Avrupa ve Türkiye’de de yetiştirilmeye başlanmıştır. Küçük, mor renkli taneleriyle yaban mersini meyvesine benzese de içerdiği vitaminler ve besin değerleri bakımından farklıdır.

Aronya ve Yaban Mersini

Aronya meyvesi, sık sık yaban mersini ile karıştırılsa da bu iki meyve farklı bitki türleri arasına yer alır. Aronya, gülgiller ailesindendir ve sağlık üzerinde daha güçlü etkileri olduğu bilinmektedir.

Aronya'nın Faydaları

Aronya, C vitamini, flavonoidler ve antosiyaninler açısından zengin olup bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Serbest radikallere karşı vücudunuzu korur ve genel sağlığınızı destekler. Aynı zamanda, kalp sağlığına da iyi gelmesiyle bilinen aronya, sindirim sistemi için de dosttur.

Türkiye’de Aronya Yetiştiriciliği

Türkiye’de özellikle Trakya ve Karadeniz bölgesinde yetiştirilen aronya, ülkemizin doğal koşullarına uyum sağlamıştır. Sizlere dalından taptaze sunduğumuz organik sertifikalı aronyalarımız ise Kırklareli Demirciköy’deki yerli üreticilerimizin mahsulü. Halk arasında "mutluluk meyvesi" olarak da bilinen aronya meyvesi aynı zamanda "chokeberry" adıyla da tanınır.

Aronya Çayı ve Faydaları

Aronya meyvesi kurutulduktan sonra çay olarak tüketildiğinde de oldukça faydalıdır. Çayı hazırlamak için bir bardak kaynar içme suyuna 1-2 çay kaşığı kurutulmuş aronya eklemeniz ve 5-10 dakika demlemeniz yeterlidir. Bu küçük mor meyveden yapılan çay, vücudunuzu toksinlerden arındırır, bağışıklığınızı güçlendirir ve  size enerji verir. Ayrıca, stresi azaltmada, sindirimi rahatlatmada ve cilt sağlığını iyileştirmede oldukça etkilidir.

Doğanın bize armağan ettiği bu mucizevi meyveyi tam mevsiminde, beslenmenize ekleyebilir, sağlığınıza sağlık katabilirsiniz. Datça Murat Çiftliği ailesi olarak, doğadan gelen bu şifalı meyveyi organik sertifikalı olarak sizlerle buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz. Sağlıklı yaşamın sırrının doğanın kucağında olduğunu unutmayın!

Aronya ve Yoğurt ikilisinden Hafif Bir Tarif: Aronyalı Yoğurt Parfe

Aronya ve yoğurdun mükemmel uyumunu bir tarifte buluşturarak, hem sağlıklı hem de lezzetli bir ara öğün hazırlamaya ne dersiniz? İşte, Datça Murat Çiftliği’nden, yapımı oldukça kolay ama lezzetli unutulmayacak kadar güzel, besleyici bir aronyalı yoğurt parfe tarifi geliyor.

İhtiyacınız Olan Malzemeler:

- 1 su bardağı süzme yoğurt

- Yarım su bardağı taze aronya meyvesi

- 1 yemek kaşığı bal ya da pekmez (hangisini seviyorsanız)

- 1/4 su bardağı granola ya da yulaf ezmesi ( tercih sizin)

- 1/2 su bardağı dilimlenmiş muz ya da  çilek (mevsimde göre seçim yapılabilir)

- Taze nane yaprakları (süsleme için güzel olur)

Hazırlanışı:

1. Yoğurt Tabanı İçin :  Süzme yoğurdu bir kaseye alıp, bal ya da pekmez ile iyice karıştırıyoruz. Yoğurdumuzun biraz tatlanması güzel olur. İsterseniz yoğurdu sade de bırakabilirsiniz.

2. Aronya Sosu İçin : Taze aronya meyvelerini küçük bir tencereye koyuyoruz ve orta ateşte ısıtıyoruz. Meyveler yumuşamaya başladığında ise hemen ocaktan alıp, bir kenara soğumaya bırakıyoruz. Bu adım, aronyamızın hafif ekşi tadını daha yoğun bir lezzete dönüşmesini sağlayacaktır.

3. Parfenin Katmanları İçin :  Servis kadehlerine ya da kaselerine önce yoğurdu eşit şekilde paylaştırıyoruz. Sırasıyla üzerine bir kat granola ya da yulaf ezmesi serpiyoruz. Aronyalı sosumuzu da yoğurdumuzun üzerine ekliyoruz. İsterseniz dilimlenmiş muz ya da çilek ekleyerek lezzetini ikiye katlayabilirsiniz.

4. Süsleme İçin : İşte son dokunuşlar!Artık parfemizin üzerini taze nane yaprakları ile süsleyebiliriz. Bu son dokunuş ile hem görsel olarak hoş bir sunum sağlamış hem de nane ferahlığı ile parfemizin lezzetini tamamlamış olacağız.

Elinize sağlık, aronyalı parfemiz hazır ama hemen yemeden önce buzdolabında bir süre dinlendirip soğuk olarak tüketmenizi öneririz.

Aronya meyvesinin yoğun antioksidan içeriği, yoğurdun probiyotik zenginliği ile birleştiğinde, bu tarif tam bir sağlık abidesi! :) Bu enfes tarifin size hem sağlıklı bir atıştırmalık hem de tatlı niyetine tüketilebilecek hafif bir seçenek sunacağına eminiz.

Organik sertifikalı aronya meyvemizi %15 indirimli avantajlı fiyatıyla hemen keşfedin.

Orman meyvelerinin faydalarını sevgili babamız Çocuk Doktoru Hüsetin Tapik'in anlatımıyla da dinleyebilir, farklı uzmanların anlatımıyla aronya meyvesinin sağılığımız için faydalarını keşfedebilirsiniz.


Afiyet olsun!
Sağlıklı günler dileriz… 

 
Etiketler: Süper Besinler, Aronya, Faydaları
Eylül 03, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR