Mayıs Ayında Mutfağımıza Renk Katacak Taptaze Sebze ve Meyveler:
"Baharın En Güzel Ayı Mayıs”
Mayıs ayı, baharın şüphesiz en güzel aylarından biridir ve bu ayın çiftçileri için de oldukça verimlidir. Baharın en güzel zamanlarından biridir ve doğanın bize sunduğu taze sebzeler ve meyvelerle doludur Güneş daha sıcak, günler daha uzun ve doğa daha canlıdır. Bu ay bahçelerimiz ve ekolojik pazar standlarımız, taze sebzeler ve meyvelerle dolup taşıyor. Meyve ve sebzelerin mevsimleri geldiğinde taze ve lezzetli olmaları, aynı zamanda daha uygun fiyatlarla satışa sunulmaları sebebiyle önemlidir.
Mayıs ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?
Çilek: Mayıs ayı, çilek mevsiminin başlangıcını müjdeliyor. Bu küçük meyveler, vitaminler ve antioksidanlar açısından zengin olmakla birlikte tatları da oldukça lezzetli. Taze çilekleri dilimleyip tatlılarınızın üzerine serpebilir veya smoothie ve milkshakelerinizde kullanabilirsiniz.
Ispanak: Ispanak, yeşil sebzeler arasında vitamin ve mineral açısından zengin bir sebzedir ve mayıs ayında oldukça popülerdir. Taze ıspanak yaprakları, salatalarınıza lezzet katabilir veya güveç yemeklerinizin içine katabilirsiniz.
Yenidünya: Yeni Dünya meyvesi, adından da anlaşılacağı gibi keşfedilmemiş bir dünya gibi görünen bir meyvedir. Bu meyve, tamamen keşfedilmemiş tatlara sahiptir ve adeta bir sürpriz yumurtası gibidir. Çekirdeğinde idrar artırıcı özellik bulunduğu için böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde faydalıdır. Böbreklerde oluşan kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. B, C vitaminleri; fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi mineral maddeler yönünden zengindir. Göz ve cilt sağlığı için çok faydası olan bir meyvedir.
Kiraz: Kiraz meyvesi, doğanın tatlı bir hediyesidir. Bu küçük, kırmızı meyve hem görüntüsü hem de tadıyla bizi büyüler. Kirazın tadı, hiçbir şeyle kıyaslanamaz. Sulu, tatlı ve hafif ekşimsi bir lezzeti vardır. İlk ısırıkta damağınızda yayılan o muhteşem tat sizi kendine hayran bırakır. Kirazın tadına doyum olmaz! Kiraz, mayıs ayında da mevsimi başlayan bir diğer meyvedir. Tek başına tüketilmesinin yanı sıra, tatlılar, dondurmalar ve diğer tatlılarda da kullanılabilir.
Enginar: Enginar, doğanın en gizemli sebzelerinden biridir. Dış görünüşü, kendine has tadı ve sayısız faydalarıyla tam bir süper kahramandır! Enginar, mayıs ayında da mevsimi başlayan lezzetli bir sebzedir. Enginar, farklı yemeklerde kullanılabilir, haşlanmış veya kızartılmış olarak servis edilebilir. Ayrıca, enginarın faydaları arasında sindirime yardımcı olması, kolesterol seviyesini düşürmesi ve karaciğer sağlığını koruması da yer almaktadır.
Yeşil Erik : Küçükten büyüğe mayhoş tatıyla kütür kütür severek tükettiğimiz yeşil eriğin astım gibi akciğer hastalıklarına iyi geldiğini biliyor muydunuz?
Kuşkonmaz: Lif kadar zengin bir su deposu olan kuşkonmaz, kabızlığın önlenmesine etkilidir. Prebiyotik kaynağı olması da kuşkonmazı, süper bir besin yapar. Prebiyotikler bağırsaklardaki iyi bakterileri besleyip iyi ve kötü bakterilerin dengelenmesini sağlar. Şişkinlik en yaygın sindirim problemlerindendir.
Bakla: Cilt sağlığını korumaya yardımcıdır. Doğal depamin kaynağıdır. Böbrek fonksiyonlarını düzenler.
Semizotu: Semizotu, demir ve folik asit gibi mineraller açısından zengin olduğu için anemiden korunmaya yardımcı olabilir. Semizotu, antioksidan özellikleri sayesinde kansere karşı koruyucu olabilir. Semizotu, lif içeriği sayesinde sindirim sağlığını destekleyebilir ve kabızlığı önleyebilir.
Salatalık: Salatalık, sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez sebzelerinden biridir. İnanılmaz ferahlatıcı bir tadı ve serinletici bir özelliği vardır. Salatalık, birçok yemek tarifinde ve salatalarda kullanılır. Hatta bazı insanlar salatalık yemeklerinin olmazsa olmazıdır! Genel olarak güçlü bir idrar söktürücüdür. Bu nedenle salatalık ciğerleri, bağırsakları ve kandaki toksinleri temizlemede kullanılır.
Armut: Yüksek oranda lif içeren armut, özellikle sindirim sorunlarına fayda sağlar. Kabızlığın yaşanmasını önleyen armut bağırsakların fonksiyonlarını düzenler. Ayrıca mideyi rahatlatan armut, içerdiği yüksek miktarda su sayesinde cilt tabakasının da yenilenmesini sağlar.